Overal: Vše, co potřebujete vědět

Blog (4)

Overaly se v posledních letech staly nezbytnou součástí ženského šatníku. Ať už jste módní nadšenec nebo hledáte pohodlné a stylové oblečení, overal je skvělou volbou. V tomto článku se podíváme na to, co vlastně overal je, proč byste ho měli nosit, jaké jsou jeho výhody, kam ho můžete nosit, kam byste ho naopak nosit neměli a proč je tak oblíbený.

Co je vlastně overal?

Overal je jednodílný oděv, který kombinuje kalhoty a top do jednoho kusu. Původně byl overal určen pro pracovníky, zejména v továrnách a dílnách, kde ženy během druhé světové války oblékaly pohodlné a praktické kombinézy. Populárním módním kouskem se ale overaly staly až během šedesátých a sedmdesátých let, kdy se začaly navrhovat v různých stylových variacích. Tehdy šlo o unisex kousek, který nosili jak ženy, tak muži. Hodně jim přály i osmdesátky, kdy je milovala i princezna Diana. Na počátku devadesátých let jejich popularita upadala, ale nový dech nabraly na počátku milénia. A i když dnes také mívají na střídačku silnější a slabší sezony, stále jde o kousek, ke kterému se můžete bez obav vracet.

Proč ho nosit?

Overal je ideální kousek, když se vám nechce přemýšlet nebo máte naspěch a chcete vypadat stylově. Je to velmi pohodlný kousek oblečení. Nemusíte přemýšlet nad kombinací kalhot a topu, což vám ušetří čas při oblékání. Navíc overal často nabízí volnost pohybu, což oceníte při celodenních aktivitách.

Jeho výhody

Overal má mnoho výhod:

  • Pohodlí: Jednodílný oděv znamená méně starostí s kombinováním oblečení.
  • Styl: Existuje nespočet stylů a střihů, které mohou vyhovovat různým příležitostem.
  • Praktičnost: Overaly s kapsami jsou praktické pro každodenní nošení.
  • Elegantnost: Mnoho overalů je navrženo tak, aby působily elegantně a sofistikovaně, což je ideální pro formální příležitosti.
  • Sezónnost: Overaly mohou být nošeny po celý rok – v létě sáhněte po lehkých materiálech, v zimě po teplejších verzích.

Kam ho nosit?

Overal je velmi univerzální a můžete ho nosit na různé příležitosti:

  • Do práce: V závislosti na dress codu může být overal skvělou volbou pro kancelář. Vyberte si elegantní střih a vhodný materiál.
  • Na večírek: Glamour overal s flitry nebo krajkou je perfektní pro večerní akce.
  • Na dovolenou: Lehké, vzdušné overaly jsou ideální na pláž nebo procházky po městě.
  • Na rande: Stylový overal může být skvělou volbou pro romantickou večeři nebo jinou speciální příležitost.

Kam ho naopak nenosit?

I když je overal velmi univerzální, existují situace, kdy byste ho měli zvážit dvakrát:

  • Formální obchodní jednání: V některých pracovních prostředích může být overal považován za příliš neformální.
  • Sportovní aktivity: I když jsou overaly pohodlné, na sport jsou vhodnější specializované sportovní oděvy.
  • Extrémně formální události: Pro velmi formální události, jako jsou svatby nebo gala večery, je lepší volit tradiční šaty nebo oblek.

Proč je tak oblíbený?

Na overalech je sympatické, jak jsou nenáročné a že toho nepotřebují moc. Přidat k nim můžete jen pár drobných doplňků (obzvlášť u barevných kousků se vyplatí střídmější přístup) a pak jen promyslete, jaké zvolíte boty. Dobrou zprávou je, že většině modelů nejvíc svědčí ploché boty, ať už to jsou sandálky, trendy masivnější pantofle, nebo tenisky. Podpatky má smysl přidat v případě, že overal posouváte do roviny společenského outfitu.

Popularita overalů stále roste a zde je několik důvodů proč:

  • Jednoduchost: Overal je jednoduše řešení na každodenní otázku "Co si dnes vezmu na sebe?".
  • Módní trend: Celebrity a módní návrháři často prezentují overaly ve svých kolekcích, což zvyšuje jejich atraktivitu.
  • Všestrannost: Díky různým stylům a materiálům je overal vhodný pro mnoho příležitostí a ročních období.
  • Individuální styl: Overal může být výrazným kouskem, který odráží osobní styl nositelky.

Overal je více než jen trend – je to praktický a stylový kousek, který si zaslouží místo ve vašem šatníku. Bez ohledu na vaši postavu nebo styl, existuje overal, který vám bude sedět a udělá z vás módní ikonu.